De mest typiske fodboldskader

Fodbold er den sportsgren i Danmark, der samlet set er årsag til de fleste idrætsskader i Danmark, og fodboldskader er desværre en uundgåelig del af det at spille fodbold, men derfor er det stadigvæk vigtigt at man som fodboldtræner har fokus på disse fodboldskader.

4 ud af 5 fodboldskader sker hos mænd, hvilket primært skyldes at langt flere mænd end kvinder spiller fodbold, men andelen af fodboldskader hos kvinder stiger desværre i takt med den stigende andel af kvinder der spiller fodbold.

Langt de fleste fodboldskader kommer som følge af et sammenstød mellem to eller flere fodboldspillere, men hvad er egentlig de mest typiske fodboldskader?

Videnskab.dk udgav op til VM 2010, i samarbejde med speciallæge Eilif Larsen, en artikel om de otte mest typiske fodboldskader der sker i en fodboldkamp.

Denne artikel giver dig derfor både overblik over de otte mest typiske fodboldskader, og overblik over hvordan du yder korrekt førstehjælp.

1. Forstuvninger

Hvad er en forstuvning?
En forstuvning er en mere eller mindre kraftig påvirkning af et af kroppens led. Forstuvninger sker oftest i ankler eller håndled, men selve ordet forstuvning fortæller intet om hvor slem skaden er.

Kan du også lide artiklen?

Sådan opstår forstuvninger
En forstuvning opstår når der sker et uregelmæssigt stræk eller vrid på et ledbånd eller i en ledkapsel. Op til 20% af alle fodboldskader sker i anklen, og skyldes primært dette vrid eller stræk.

Ordet forstuvning dækkers om sagt over alt fra små vrid, til overrivning af ledbånd.

Førstehjælp
Førstehjælp ved store som små forstuvninger, er RICE-metoden, der består af følgende dele:
Rest – Det forstuvede område skal holdes i ro.
Ice – Afkøl området med en is-pose, frosne ærter eller andet, for at dæmpe smerten. Husk dog altid af have et håndklæde eller andet mellem is og huden.
Compression – Læg et støtteforbinding omkring det forstuvede område, for at mindske hævelsen og samtidig støtte ledet.
Elevation – Hold det forstuvede område højt, da det hindrer yderligere hævelse.

Læs mere om forstuvninger:
 Netdoktor.dk | Forstuvninger

Forstuvet-ankel.dk

2. Hjernerystelse

Hvad er en hjernerystelse?
En hjernerystelse er en overstrækning af hjernes nerveceller, og sker efter et slag mod kraniet. Derved slår dele af hjernens funktioner fra midlertidigt, og dette kan give kvalme, hovedpine, svimmelhed, hukommelsestab eller gøre spillere bevidstløs.

Sådan opstår en hjernerystelse
Hjernerystelser ses oftest hos forsvars- og angrebsspillere i forbindelse med hovedstødsdueller. Slår to spillere hovedet sammen, kommer der et slag mod kraniet, og dette kan udløse hjernerystelsen. Dog er det vigtigt at pointere at alle slag mod kraniet ikke nødvendigvis udløser en hjernerystelse.

Førstehjælp
Få spilleren der har slået hovedet til at sætte, eller lægge sig ned, og kontroller derefter bevidsthedsniveauet. Bed spilleren om at svare på enkle spørgsmål, og udføre enkle kommandoer – som f.eks. at røre sin egen næse -, og kontroller samtidig om spilleren reagerer på smerte. Hvis spilleren reagerer normalt, lad da blot spilleren komme sig under opsyn fra dig eller en forælder.  Såfremt spilleren ikke reagerer normalt, da kontakt læge.
Hvis spilleren har fået en bule, kan en ispose bruges til at dæmpe smerterne.

Læs mere om hjernerystelser
Netdoktor.dk | Hjernerystelse 

 3. Fibersprængning

Hvad er en fibersprængning?
En fibersprængning er en forstrækning af de fibre, der udgør en muskel.

Sådan opstår en fiberspræning
Fibersprængninger udgør ca. 15% af alle fodboldskader, og opstår ved en forstrækning af fibrene i en muskel. Dette ses oftest i baglåret, eller læggen. Denne forstrækning af en muskel skyldes oftest manglende opvarmning, eller manglende pause fra en tidligere fibersprængning.

Førstehjælp
Fibersprængninger behandles ved RICE metoden (Rest, Ice, Compression, Elevation) i ca. 20 minutter, hvorefter der holdes en pause på 30-40 minutter. Efter pausen gentages RICE metoden. Dog er det en god idé at have kompression på f.eks. låret, i den tid hvor isen er væk. Hold det skadede område helt i ro det første døgn, og hold derefter en pause, til fibrene er genopbygget.

Læs mere om fibersprængninger
Forebyg fibersprængninger
Netdoktor.dk | Fibersprængninger

4. Meniskskade

Hvad er en meniskskade?
En menisk er en ”støddæmper” der sidder inde i knæet, og består af to bindevævsskiver. Deres funktion er at dæmpe belastningen på knoglerne ved gang og løb.
En meniskskade skyldes at menisken har fået en flænge, eller er blevet revet over.

Sådan opstår en meniskskade
Meniskskader opstår oftest ved et vrid i knæet, når knæet er bøjet. På denne måde vil disse bindevævsskiver komme i klemme mellem lårbensknoglen og skinnebenet, og derved bliver revet over.

Førstehjælp
Benyt RICE-metoden i akutfasen for at mindske hævelsen, og for at lindre smerten. Ved varige men bør der søges læge.

Læs mere om meniskskader
Netdoktor.dk | Menisskader

5. Ledbåndsskade

Hvad er en ledbåndsskade?
Ledbåndene består af en række mindre ledbånd, og sidder på indersiden og ydersiden af f.eks. knæ og ankler. En ledbåndsskade opstår skyldes at ledbåndet er blevet forstrakt eller delvist/helt overrevet.

Sådan opstår en ledbåndsskade
Ved hårde slag mod områder ved ledbånd, – f.eks. et hårdt slag på ydersider af knæet – vil det inderste ledbånd bliver overstrakt, og derved helt eller delvist ødelagt. Ledbåndsskader ses f.eks. også hvis en fodboldspiller vrikker kraftigt om, og derved forstrækker eller river ledbåndet i anklen over.

Førstehjælp
Behandl ledbåndsskader med RICE-metoden, og søg læge ved varige men.

Læs mere om ledbåndsskader
Netdoktor.dk | Ledbåndsskader 

6. Trælår

Hvad er et trælår
Et trælår er en muskelskade i låret, der medfører en blødning i eller omkring muskulaturen, og derved giver smerte.

Sådan opstår et trælår
Et trælår opstår ved et kraftigt stød eller spark på låret. Dette stød vil ramme helt ind på knoglen, og derved overrive mindre muskelfibre og blodårer, og derved vil der opstå en blodansamling i låret, som giver akut smerte.

Førstehjælp ved et trælår
Førstehjælpen består – som ved de fleste andre fodboldskader – af RICE-metoden. Dog vil det ved trælår nogle gange være bedre at udvide kompressionen lidt i den akutte fase. Såfremt trælåret skyldes et stød på forsiden af låret, bøjes knæet maksimalt, og der lægges kompression rundt om både læg og lår.

Læs mere om trælår
Patienthaandbogen.dk | Trælår

7. Korsbåndsskade

Hvad er en korsbåndsskade?
En korsbåndsskade er en overrivning af enten det forreste eller bagerste korsbånd i knæet. Dette medfører at skinnebenet vil skride frem i forhold til lårbenet, og derved gøre knæet meget ustabilt.

Sådan opstår en korsbåndsskade
Korsbåndsskader i fodbold vedrører oftest det forreste korsbånd, og opstår ved at knæet bliver drejet, samtidig med at underbenet og foden presses udad. Dette ses oftest hvis en spiller får et vrid i knæet, mens spilleres fod står fast i græsset.

Førstehjælp
Benyt RICE-metoden til at mindske hævelse og smerte, og suppler evt. med smertestillende medicin om nødvendigt.
De fleste korsbåndsskader kræver en operation, og der bør derfor søges læge ved mistanke om korsbåndsskader.

Læs mere om korsbåndsskader
Netdoktor.dk | Korsbåndsskader


8. Skade på fodrodsknoglen

Hvad er en skade på fodrodsknoglen?
Fodrodsknoglen er den knogle der forbinder anklen med foden, og skaden opstår når denne knogle brækker.

Sådan opstår en skade på fodrodsknoglen
Skaden opstår som sagt når fodrodsknoglen brækker. At fodrodsknoglen brækker skyldes oftest at en modstander træder direkte på foden, eller hvis fodboldspilleren lander skævt efter et spring. Træthed og hårde baner – f.eks. i vinterhalvåret – øger risikoen for brud på knoglen.

Førstehjælp
Førstehjælpen består af RICE-metoden, og suppleres evt. med smertestillende medicin. Der bør søges læges ved denne skade, da den oftest kræver behandling.

Læs mere om skader på fodrodsknoglen
Sportnetdoc.dk | knoglebrud i fodled

Synes godt om Assistenttræner på facebook!

Del artiklen