Sådan motiverede jeg mit fodboldhold

Jeg trænede for nogle år siden et U17-2 hold i en lille lokal klub. Klubben var lille og hyggelig og spillerne var som sådan fine nok som personer – problemet var bare at spillerne var alt for dovne, og ikke rigtig gad yde en indsats til fodboldtræningen. Dette er selvfølgelig irriterende som fodboldtræner, da man gerne vil have koncentration og en god indsats fra holdet til alle træningerne.

Jeg vendte situationen med nogle trænerkollegaer, og besluttede derefter at give den en ekstra indsats som fodboldtræner, for derved at finde en løsning og prøve at få motiveret drengene. Alternativet var selvfølgelig at stoppe som træner på holdet – hvilket jo også ville være en skam, da drengene var helt fantastiske som personer.

Efter beslutningen om at give den en ekstra skalle gik jeg i gang med at søge inspiration til hvordan man kan motivere personer. Jeg søgte og læste en del i nogle uger, og det gav mig ret meget inspiration til hvordan jeg kunne få gang i mit fodboldhold.
Da jeg følte at jeg havde samlet nok inspiration, gik jeg i gang med at implementere fokuspunkterne i min træning.

Jeg fandt frem til følgende punkter som jeg løbende implementerede i træningen:

 1. Øg tempoet i træningen
 2. Lav konkurrencer ud af alt og gør resultatet synligt for alle
 3. Lær spillerne gennem småspil i stedet for skabelon-øvelser
 4. Start træningen med humor

 

 1. Øg tempoet i træningen og mindsk ventetiden
  En af de vigtigste ting var at øge tempoet i fodboldøvelserne og i træningen generelt. Jo mindre tid spillerne havde til at stå stille og ”kede” sig, jo mere motiverede blev de. Jeg sørgede derfor for at lave grupperne til øvelserne således at der max var en der ventede hele tiden (selvfølgelig var der nogle gange flere der ventede, såfremt spillerantallet ikke passede helt).
 2. Lav konkurrencer ud af alt og gør resultatet synligt for alle
  Efter jeg indførte dette i træningen, har det vist mig at dette klart var den bedste motivationsfaktor for spillerne på fodboldholdet. Jeg sørgede for at lave konkurrencer ud af stort set alt. Dette kunne være alt fra en pasningsøvelse, hvor det gælder om at få flest afleveringer uden at bolden dør, konkurrencer om jonglering, at taberne rydder op efter kamp til sidst i træningen m.v. At jeg indførte dette bevirkerede at spillerne nu konkurrerede om noget, og dette var med til at rette fokus hos dem rette sted hen.
  En anden ting jeg lavede var et ”Top Gear Timeboard”. Jeg fik lavet en magnet strimmel med alle spillernes navne, og nu kunne de så konkurrere mod hinanden inden for cooper-test, mavebøjninger, rygbøjninger og armbøjninger. Dette medvirkede at flere af spillerne efter træning kom over og sagde: ”Kan jeg ikke lige prøve at slå 42 armbøjninger?” – udelukkende med det formål at vinde over kammeraten der træningen inden tog 42 armbøjninger.
 3. Lær spillerne gennem småspil i stedet for skabelon-øvelser
  Ved småspil er spillerne næsten alle aktiveret på samme tid, og derved er de oftest fokuserede. Jeg prøvede derfor at indføre mere småspil i min træning såsom 4v4, 6v6 osv. med det formål at bevare deres fokus. Ved skabelonøvelser slipper de oftest for selv at tænke, da de ”jo bare” skal sparke bolden fra a til b, og så flytte sig lidt. (Sådan tænkte de i deres hoveder). Ved småspillet skulle de selv til at tænke hvor de skulle spille bolden hen, og efterfølgende tænke over deres bevægelser. De hjalp meget på spillernes motivation, og havde ingen negativ effekt på spillernes teknik.
 4. Start træningen med humor
  Humor er en fantastisk ting, og kan næsten bruges i alle situationer – så længe det bruges rigtigt. Jeg begyndte fast at indføre ”dagens joke” lige i starten af træningen – hvor spillerne kunne komme med en god joke eller andet. For det første medvirkede dette at spillerne havde ”forberedt” sig på træningen. De ville jo alle gerne komme med den bedste joke – og det gjorde at de uden at tænke over det fokuserede på træningen hele dagen. Ud over det gjorde det også at de kunne se at jeg også kunne have det sjovt og være en sjov fodboldtræner. At de vidste at jeg kunne tage lidt pis på det hele, gjorde faktisk at de lyttede bedre efter når vi skulle koncentrere os og træne fodbold – og det var positivt.

Der er sikkert en masse andre gode idéer og råd til hvordan man kan motivere sit fodboldhold – og I skal være meget velkomne til at dele dem. Jeg benyttede mig primært af ovenstående og synes at det gav en bedre fodboldtræning både for mig som fodboldtræner, og for drengene som fodboldspillere.

Kan du også lide artiklen?

Jeg håber nogle af mine tips kan være til gavn for jer andre.

Synes godt om Assistenttræner på facebook!

Del artiklen