Fokuspunkter i Possessionfodbold

Possessionfodbold – eller ”Total Fodbold”, er en af to fodboldstrategier et hold kan benytte. (Den anden er selvfølgelig direkte fodbold, eller counter-attacking  style som den også kaldes.)

Possessionfodbold går i sin enkelthed ud på at bruge mest tid i opbygningsspillet, for derefter at gå til angrebsspil, når holdet står klar på banen.

For at kunne spiller possessionfodbold er der en række fokuspunkter man som træner skal være opmærksomme på, og jeg vil derfor prøve at sætte ord på nogle af disse fokuspunkter.

Stå højt på banen
Når dit fodboldhold skal spille possessionfodbold er det vigtigt at I står højt på banen. Dette skyldes at det derved er nemmere at lave et hurtigt genpres ved boldtab, samt at der altid er masser af plads bagud i banen til opbygningsspillet.

Tro på at du er bedre end modstanderen (Også selvom du nødvendigvis ikke er det)
Hvis possessionfodbold skal fungere, er det vigtigt at man til hver kamp har en indstilling til at man kan vinde kampen. Hvis holdet ikke tror på sig selv, og derved ikke tør spille bolden frit rundt, eller stå højt på banen, kan possessionfodbolden ikke fuldføres, og strukturen i spillet vil derved forsvinde.

Tillid til holdet
Spillernes tillid til hinanden er yderligere en vigtig del. Spillerne skal vide hvor de har hinanden og at alle er klar til at bakke hinanden op ved boldtab. Man skal vide at hvis man lave en dårlig aflevering og derved et boldtab, så er der 10 andre på banen der er klar til at hjælpe med at genvinde bolden, og starte et nyt opbygningsspil op.

Kan du også lide artiklen?

Højere fitnessniveau end modstanderen
Dette er ikke et krav, men helt klart en fordel. Kan dit hold flytte jer selv, og bolden mere end modstanderen, og holde længere tid i kampen uden at gå ned i energiniveau, har I en helt klar fordel. Derved bliver det nemlig lettere at flytte bolden rundt, og skabe de afgørende chancer.

Koncentration
Med koncentration menes at spillerne konstant skal være fokuseret. Da holdet står langt fremme på banen er der ikke råd til boldtab (Specielt i forsvarskæden), og derfor er det vigtigt at der er konstant koncentration.

Hurtigt genpres
Dette er blevet nævnt tidligere, men er stadigvæk en vigtig del af possessionfodbold. Holdet vil gerne have bolden så meget af kampen som muligt, og derfor er det vigtigt at man hurtigt erobrer den tilbage ved et boldtab. Hurtigt genpres startes oftest af spilleren der mister bolden, men bakkes derefter hurtigt op af støttespillerne.

Har du flere fokuspunkter, eller andre kommentarer er du meget velkommen til at skrive dem som en kommentar – så tilføjer jeg dem løbende.

Synes godt om Assistenttræner på facebook!

Del artiklen