Angrebsskabelon i 4-2-3-1

Jeg vil i det følgende prøve at give et forslag til angrebsspil og gennembrudstræning i en 4-2-3-1 formation, samt hvordan denne med to øvelser kan trænes, og forhåbentligt give succes i kampe.

4-2-3-1 er en af de mest populære formationer i dagens fodbold og bruges på tværs af alle niveauer. Derfor er der også rigtig mange forskellige måder man kan gribe systemet an på. Nedenstående angrebssystem er derfor ikke nødvendigvis det mest optimale, så kom derfor gerne med idéer, tanker, meninger m.v. i kommentarfeltet. Tag også gerne højde for at alle løbebaner ikke nødvendigvis ikke er de korrekte, men mere er sat på for at vise den samlede tendens eller pointe.

Det taktiske element bag angrebsspiller er at sideforskyde modstanderen så meget som muligt til den ene side, for så hurtigt at kunne angribe i modsatte side. Derfor vil vi arbejde med en bred back og en bred wing i vores opbyggende side.

En bred back og en bred wing, sammen med roligt og tålmodigt opbygningsspil, vil medføre at modstanderen sideforskyder, for at lukke gennembrudsmuligheder i vores højre side.

4-2-3-1-angreb

 

Kan du også lide artiklen?

Herfra vil vi gerne flytte bolden rundt hurtigt inde på midtbanen og både skabe bredde og dybde, for at åbne huller på modstanderens midtbane. Formålet med at kunne åbne huller, er at have tid / plads til at slå den dybe aflevering mod venstre wing. Dette kan eventuelt gøres efter nedenstående skabelon. (Blå mænd er “inaktive” spillere på vores hold). Vores CM skal møde bolden hurtigt fra back, og samtidig skabe plads til afleveringen fra CB -> OCM. Derefter skal han hurtigt kunne deltage i spillet igen for at kunne slå den dybe aflevering. Nedenstående opspil kan bruges som skabelonøvelse i træningen, og der kan laves mange varianter på. F.eks. kan 10’er lægge af til modsatte CM, bolden kan spilles dybt i højre side, CB kan drive bolden og slå den dybt m.v.angrebs-skabelonspil-4-2-3-1

Nu er der arbejdet lidt med opspillet i en skabelon, og spillerne har forhåbentligt en idé om, hvordan vi gerne vil arbejde i vores angrebsspil. Derfor skal vi nu begynde at indsætte det i kampsituationer. Dette kan med fordel gøres i en 10v8 situationer.
I vores 10v8 situation, har det angribene hold et overtals, hvilket vil medføre at vi kan skabe angrebsspillet langt oftere.

Opstil en bane, fra lidt uden for feltet til et stykke på egen banehalvdel i samme bredde som feltet. Rød stiller op som vidst på billedet i en 4-2-3-1 formation, men hvor begge backs og begge wings er uden for midterzonen. Blå stiller op i en 4-3 formation.
I den midterste zone spilles der 6v7, men rød må bruge hele banens bredde, mens blå kun må dække op i midterzonen. Hele formålet er at arbejde med at åbne områder centralt, for at kunne anbribe over kanterne.

Så snart bolden slås bag den røde linje mod vores wing, må blå forsvare i hele området. 
angrebsovelse-fritspil-4-2-3-1

 

Der findes mange variationer og andre måder at træne opspillet på, og dette er blot en af dem – som jeg dog håber kan give lidt inspiration til nogle af jer.

Du er meget velkommen til at komme med meninger, idéer m.v. i kommentarfeltet.

Synes godt om Assistenttræner på facebook!

Del artiklen