Faser i offensive omstillinger

Offensive omstillinger er over de senere år blevet et vigtigt våben i fodbold. Evnen til lynhurtigt at kunne omstille sig fra at være forsvarende til at være angribende er blevet en vigtig kunst i moderne fodbold, hvor fodboldhold som f.eks. Real Madrid formår at mestre disse omstillinger.

Vi skal dog ikke helt op på øverste niveau for at finde de offensive omstillinger, da langt de fleste trænere har disse i hovedet, uanset om de træner bredde eller elite.

At træne omstillinger kan for mange trænere sikkert være en udfordring – vel primært fordi man aldrig kan være sikker på hvor den offensive omstillinger starter, og derved kan have svært ved at træne de enkelte situationer, som man f.eks. kan gøre ved opbygning fra backs, angrebsspil etc.

Jeg vil i dette indlæg prøve at bryde omstillinger ned, og se på hvilke dele det består af, for – måske – at kunne benytte de enkelte dele i træningen.

De punkter jeg nævner er ikke en facitliste, men nogle af de dele af omstillinger som jeg oftest tænker på. Der kan sagtens være flere dele af en offensiv omstilling som jeg ikke tager højde for, og I er meget velkomne til at give jeres bud.

 1. Identifikation / observation af omstilling

  Identifikationen / observationen af at der er mulighed for en omstilling, er selvsagt den vigtigste del af omstillingen som helhed. Hvis vi ikke ser muligheden for offensive omstilliner, ja så kommer vi aldrig til at udnytte dem. Observationen kan komme så snart vores spiller lægger et pres på en modstander, eller allerede ved starten af en aflevering fra modstandere, hvis vi kan se at vores egen spiller kan bryde bolden. Så snart vi observerer at der er ved at ske en offensiv omstilling skal vores spillere til at agere. Begynder vi først at agere efter vi har bolden helt under kontrol, så kan vi miste sekunder.

 1. Hurtighed

  Når vi har erobret bolden og igangsat vores offensive omstilling er det ekstremt vigtigt at vi har hurtighed i vores spil og ageren. Går det får langsomt har modstanderen mulighed for at lægge et genpres, eller i værste fald komme i balance og erobre bolden. Tempoet i afleveringerne og løbene skal gerne foregå tæt på maks, for at skabe afstand til modstanderen, og gerne skabe overtalssituationer. Denne fase af omstillinger kan med fordel trænes separat.

 1. zone-skift

  Vi må antage at der i den zone hvor vi har erobret bolden er flest modstanderen. Modstanderen vil hurtigst muligt prøve at lukke mulighederne for omstillinger, ved at lægge et højt genpres. Det er derfor vigtigt at vi får spillet bolden ud af zonen, og ud i et område med et lavere pres. Dette kan være alt fra at flytte bolden 10 meter skråt fremad, og til at lave et decideret sideskift til modsatte kant. De hurtige ”zone-skift” kan også trænes som en fase for sig selv. Stil en tilpas stor firkant op, og inddel spillerne i to hold. Placer fire til otte mål uden for banen. Når bolden erobres skal der scores hurtigst muligt.

  Kan du også lide artiklen?

  Ønsker man at arbejde med løb i stedet, kan der placeres kegler i stedet for mål, og der gives point hvis der spilles igennem keglerne til en medspiller der har taget et løb.

 

 1. Afslutning

  Vores mål med vores offensive omstilling er at komme frem til en afslutning, og derved skabe chancerne for at score et mål. Afslutninger efter offensive omstillinger kan komme fra flere vinkler og fra flere spillere, oftest vil det dog være de offensive spillere der ender i afslutningssituationen, hvorfor disse skal kunne afslutte fra forskellige vinkler.

Som nævnt er dette kun mine udvalgte dele af offensive omstillinger, og jeg håber da at I vil bidrage med flere eller med andre tanker.

Jeg bruger oftest ovenstående til at bryde omstillinger ned og træne de enkelt faser, for så at prøve at bygge det sammen igen. Specielt det hurtige spil og zone-skift har jeg haft succes med at træne som enkelt faser og så bygge sammen. Det har gjort at vi er hurtigere til at flytte bolden når vi erobrer den.

Synes godt om Assistenttræner på facebook!

Del artiklen