Var Bayerns defensiv for naiv?

Som de fleste andre fodboldinteresserede sad jeg igår aftes klistret til skærmen for at se den anden semifale mellem Bayern München og Barcelona, i håbet om at Bayern kunne rette op på det dårlige resultat fra Barcelona og bringe noget spænding ind i semifinalen.

Spændingen kom efter 7 minutter hvor Bayern bragte sig foran 1-0, men samme spænding forsvandt blot 7 minutter efter hvor Neymar udlignede til 1-1.

På baggrund af de to opgør hvor Barcelona samlet vandt 5-3 kan jeg ikke undlade at tænke om Bayerns defensiv simpelthen er for naiv?

Et er at Bayern var uden Robben og Ribbery som uden tvivl havde gjort en forskel i det offensive spil hvor Lewandowski, Müller m.v. brændte flere store chancer, men måden hvorpå Pep Guardiola og Bayern forsvarede sig imod Neymar, Messi og Suarez og resten af Barcelona holdet står til stor undren.

Jeg vil derfor i dette indlæg prøve at analysere Barcelonas fem mål, med fokus på Bayerns defensive struktur.

Jeg tager udelukkende udgangspunkt i Barcelonas angrebsfase fra det tidspunkt den “angribende pasning” starter. Analysen er udelukkende baseret på tv-billeder, og der er kun indraget spillere der kan ses på tv-billederne.

Kan du også lide artiklen?

Der skal på illustrationerne tages højde for størrelse på spillere og afstand, da denne ikke er helt præcis.

Barcelona – Bayern (3-0)

Mål 1 – 77′, Messi

barcelona-attack-1

 

 

Neuer sætter  bolden hurtigt igang ud til Bernat, der med et for langt træk op langs kanten mister bolden. Denne bold erobrer Alves der hurtigt lægger bolden ind i banen til en umarkeret Messi. Tre mand ligger i presset omkring Alves, og Messi får derfor et enormt stort rum, hvor han kan trække bolden frem i banen og over til sit venstre ben, og placere bolden bag Neuer.

For Bayern er 0-0 på udebane er udemærket resultat, og deres defensive fejl starter allerede ved et for langt træk der erobrers. Da Bayerns venstreback er ude af spillet, bliver Bayerns 6’er Alonso nød til at lægge presset på Alves. Dette skaber et stort rum foran bagkæden, hvor Lahm ligger for langt væk til at kunne lægge et hurtigt pres på Messi.
Suarez trækker (modsat vidst på billedet) ind i banen, hvilket får bagkæden til at falde, og der skabes derved plads til at Messi kan afslutte med venstrebenet.

Mål 2 – 80′, Messi

barcelona-attack-2

 

På Barcelonas 2. mål blot tre minutter efter det første, kan der igen ses store fejl i Bayerns defensive struktur, og igen er Bernat indblandet. Med en enkelt afleveringer spiller Busquets bolden forbi tre Bayernspillere på midten og videre til Rakitic. En fuldstændig fejlplaceret Bernat står tre meter foran Messi og skaber en 2v1 situation (Suarez + Messi V Boateng). Bolden afleveres i dybden til Messi, der sætter Boateng ud af spillet og scorer til 2-0. Boateng er på nettet hængt ud på grund af dette mål, hvor han kommer ud af balance og på kluntet vis falder, da Messi finter ham, men ser man længere frem af banen ser man en fejlplaceret venstre-back, samt et alt for stort område mellem Alonso og resten af Bayerns midtbane. Derudover orienterer de tre Bayern-spillere på midtbanen sig ikke bagud, og lukker derfor ikke af for afleveringen til Rakitic.

Mål 3 – 90′ +3 , Neymar

barcelona-attack-3

Nede 2-0 og i tre minutters overtid, glemmer Bayern alt om defensivstruktur og restforsvar, og kommer til at stå 3v3 mod Messi, Suarez og Neymar. Et indlæg cleares frem til Suarez der river sig fri af to Bayernspillere, og får leveret bolden videre til Messi lige inden han bliver hakket i jorden. Med en hurtig førsteberøring og en perfekt aflevering får Messi sendt bolden i dybden til Neymar, der uden problemer kommer i 1v1 med Neuer og scorer til 3-0. Her undrer det mig at Bayern står så højt på banen, og tillader at stå 1v1 med Suarez, Neymar og Messi. Havde Bayern haft en 3v2 situation mod Messi og Neymar, havde en spille kunne gå på Neymar, mens den anden bakkede i banen og derved forsøge at bremse spillet og undgå at der bliver spillet i bagrummet.

Bayern – Barcelona (3-2)

Mål 1 – 14′, Neymar

barcelona-attack-4

Igen et ustruktureret forsvar. Messi er trukket ind i banen – lidt dybere end han plejer. Bolden spilles fri til Messi, men da Bayerns midtbane står samlet langt fra Messi, skaber det enormt område til Messi. For at prøve at lukke dette rum bevæger Bayerns venstre back sig frem i et pres, hvilket skaber et stort bagrum. Dette udnytter Suarez med et flot dybdeløb, og med en veltimet dybdeaflevering spiller Messi Suarez fri, som kan lægge bolden på tværs til Neymar. Her står Bayern totalt ustruktureret. Bayern taber en 7v3 situation, da midtbanen ikke flytter sig hurtigt nok, og får lagt et pres på Messi. Derudover stopper Alonso (der på dette tidspunkt ligger som midtstopper) op i banen og vinker for offside, hvilket giver Neynar massere af plads til umarkeret at placere sig i en spilbar position. Alonso er trukket ned som midtstopper, da Benatia sekunder inden prøver at trække en offside på Neymar der løber i dybden.

Mål 2 – 29′ Neymar

barcelona-attack-5

En høj bold spilles fra Barcelonas eget felt og op på midtbanen, hvor Schweinsteiger går op i en pres. Alonso der ligger tilbage med Boateng skubber 5-10 meter frem i banen for at gå op i hovedstødsduellen og glemmer alt om at lukke af i bagrummet. Da bolden forlænges i dybden, har Suarez frit løb mod mål, og da både Boateng og Bernat søger mod Suarez, kan Suarez spille Neymar fri i venstre side, på præcis samme måde som første mål, og uden de store problemer kan Neymar bringe Barcelona foran 2-1. I denne situation bør der ikke være tvivl om at Alonso skal dække bagrummet bag Schweinsteiger, da Bayerns bagkæde står spredt over hele banens bredde.

Generelt en kamp hvor jeg er uforstående over Bayerns naive og ustrukturerede tilgang til at lukke af for tre af verdens bedste angribere.

Har jeg misset noget, eller har du oplevet andre ting – så er du meget velkommen til at skrive en kommentar og deltage i debatten.

Synes godt om Assistenttræner på facebook!

Del artiklen