VAR – skal teknologien blive?

VAR – eller Video Assistance Referee – har i løbet af den seneste måned blevet testet i Confederations Cup, og vil blive implementeret i både Major Soccer League og Bundesligaen næste sæson, men er det til fordel for fodbolden?

Som en hver anden med interesse for fodbold, har jeg selvfølgelig siddet og set Confederations Cup, og specielt en ting er der blevet sat fokus på i år – brugen af videodommere.

Alene i første runde af gruppespillet blevet Video Assistance Referee teknologien brugt fem gange, og var alle i forbindelse med mål; fire gange relateret til offsides, og en enkelt gang relateret til hånd på bolden.

Efter de første fire runder udtalte Gianni Infantino til FIFA.com: ”I am extremely happy with VAR so far. We have seen how video assistance has helped referees to make the correct decisions. This is what VAR is all about. The VAR tests during this Confederations Cup are also helping us to improve the processes and fine-tune communication. What fans have been waiting for over so many years is finally happening. This is a milestone tournament. Video Assistant Refereeing is the future of modern football”.

Der er ingen tvivl om at VAR har haft en stor – og positivt afgørende – indflydelse i de fire nævnte kampe, men der har også været situationer hvor VAR ikke har fungeret, eksempelvis i kampen mellem Tyskland og Cameroun, hvor den forkerte mand blev vist ud, til trods for brugen af VAR. Et lignende eksempel var i Finalen mellem Chile og Tyskland, hvor VAR endnu en gang blev brugt, men kun udløste et gult kort, selvom det var tydeligt på gentagelsen at der skulle gives et direkte rødt kort.

Kan du også lide artiklen?

Det interessante for mig, er hvad den generelle holdningen til VAR er. Jeg må ærligt indrømme at jeg er skeptisk og ikke særligt begejstret. Der er en ting der er helt specielt ved fodbold i forhold til mange andre sportsgrene: Du spiller 2 halvlege uden stop.

Med brugen af VAR kan jeg desværre se en fremtid med langt flere stop i fodbold, og endnu værre vil det være hvis disse stop begynder at blive solgt som reklameplads.

En anden ting jeg finder meget charmerende ved fodbold er intensiteten på tilskuerpladserne, med både positive og negative reaktioner. Hvis der scores, men hele stadion skal vente 1-2 minutter med at juble fordi dommeren skal se video igennem for offside, så forsvinder en del af charmen.

Jeg kan selvfølgelig også se de positive sider af VAR teknologien. Der er efterhånden så mange penge i fodbold, og en forkert kendelse kan have utrolig stor betydning; men er det ikke charmen ved fodbold? En gang i mellem går det vores vej, og en gang i mellem går det modstanderens vej.

Selvfølgelig skal dommerne hjælpes så meget som muligt, og jeg er bl.a. stor tilhænger af mållinjeteknologien, da denne giver et øjeblikkeligt svar, men jeg har svært ved at se hvordan fremtidens fodbold ser ud, hvis kampene skal stoppes flere gange, fordi dommeren skal se på video.

Hvad er jeres holdninger? Hvor ser I positive og negative sider? Hvilken betydning tror du det har for fremtidens fodbold?

 

Synes godt om Assistenttræner på facebook!

Del artiklen

Tags: ,